2014.02.12.
00:43

Írta: Kozpontban.hu

Keress magadnak munkát


Valamelyik napon böngészgettem a neten, és rábukkantam egy munkahelyszerző tanácsadó oldalára. Csodálatos perceket éltem át az oldalon kalandozva. Megtudtam, hogy tulajdonképpen mindenki csak magát okolhatja, ha elveszti a munkahelyét, vagy ha a munkahelye veszti el őt, mert ugye mindig pozitívan kell hozzáállni a dolgokhoz.

Ha elvesztettük a munkahelyünket ( a többesszám helyes, mivel mostanában egyre több a csoportos létszámleépítés) ne búsuljunk, fogjuk fel egy hosszabb lélegzetvételű szabadságnak, üdülésnek, nézzük a jó oldalát ennek, olvassunk, pihenjünk, készüljünk fel az új kihívásokra. Optimista szemlélettel csak előre nézzünk, és ne hamarkodjuk el az álláskeresést.

Miután letelik a három hónap munkanélküli  ellátás, és még mindig nincs munkánk, ne csüggedjünk, tervet kell készítenünk. Meg kell tervezni, pontosan mit is akarunk dolgozni, aztán megvizsgálni az önéletrajzot, hátha az a hibás, aztán meghatározni, hetente hány állásinterjúra kell elmennünk, és pár hónap múlva állásunk lesz.

Optimista hozzáállás, így kell ezt csinálni-lelkesedtem fel, és rögvest tárcsáztam ismerősömet, aki már több mint másfél éve volt munkanélküli. Előadtam neki a frissen szerzett tudásomat, mire azt mondta, üljünk le egy jó tea mellé, és elmeséli, mi történt vele azóta, hogy kirúgták.

A története eléggé lehangoló volt. Megkapta huszadmagával az elbocsátó szép üzenetet, mert munkahelyén egy egész termelési osztályt szüntettek meg. Ismerősöm hegesztő csoportvezető volt, ívvel-lánggal dolgoztak. A három hónap álláskeresési támogatási időszak alatt egy címet sem kapott a munkaerőszolgálati hivataltól, aztán a segélyezési osztályhoz kellett mennie, ahonnan a mai napig is kapja a 22.800.-Ft-ot havonta, de már nem is kell megjelennie, csak évente egyszer. Az a megjelenés a felülvizsgálatot jelenti, amikor megkérdezik, változott-e az adata, vagy esetleg hajlandó volt-e dolgozni valahol legalább egy hónapot, akár pénzért, akár ingyér ?

Ismerősöm egy karitatív szervezetnél segédkezett heti 20 órát , úgyhogy ezt az igazolást el is vitte a vizsgálathoz, azonban az ügyintéző meg is jegyezte, erre van ideje, munkát meg nem tud keresni .

Azt mondja az ismerősöm, hogy hiába a tudása, hiába a gyakorlata, mégsem kell senkinek, mert vagy nincs idegen nyelvtudása, vagy nem elég fiatal a munkához.

Igaz, valóban csak orosz nyelven tanították, bár elmondása szerint azt sem ismeri jól, és nem csikókorú már a maga 56. évével, de egészséges mint a makk és szeret(ne) dolgozni.

A segítő társadalmi szervezetek megírták az önéletrajzát is , meg próbálnak neki munkát találni, de amit találnak, abban aztán nincs köszönet. Nem azért, mintha túlságosan válogatna, de a lakóhelyétől 80 km-re lévő kábel összeszerelő üzembe segédmunkásnak csak azért nem ment el havi 84 ezerért, mert a pénzt elvitte volna a bejárási költség (buszjegyek) vagy az albérlet költségei. Így aztán marad a karitatív munka, meg a néha néha előforduló fusizás-kerítés hegesztés, és a 22.800.-Ft éhpénz.

Most éppen németül próbál tanulni, mert hátha a németeknek még szükségük lenne jó hegesztőre-lakatosra, és nem verik át a havi munkabérrel , mint egyes közvetítők, akik lenyúlják a külföldi munkahelyen dolgozók bérét vagy a bér nagy részét.

Német tanulását az internet segíti, munkahely keresését a Németországban élő fia segíti. Az életét meg segítse saját maga, ahogy tudja, ahogy a mondás is szól: kaparj kurta, neked is jut. Csakhogy itthon kaparhat a kurta, meg a nem kurta is, mert aztán nem jut itt már semmi sem.

Mit tegyen , aki jó szakember, de nem tud se angolul, se németül, az a saját hazájában haljon éhen, netán mégis próbáljon szerencsét idegenben, majd csak ráragad pár német, vagy angol szó, és egy év múlva már érti amit mondanak neki, és adja fel szaktudását, tapasztalatát, s vállaljon olyan munkát, ami éppen akad ? Ott talán megbecsülik-vagy kevésbé zsákmányolják ki a dolgozni vágyókat ?

A tévében mely a beszélgetésünk alatt háttérzajként be volt kapcsolva, látjuk, hogy Orbán Úr éppen azt taglalja, hogy akik külföldre mennek dolgozni, azok csak a tapasztalatszerzés öröméért mennek ki, nem a megélhetésük kútba esése miatt….. Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim….

Hírek, sporthírek, politika, tudomány, celeb, az élet dolgai itt >>>

Szólj hozzá!

Címkék: munka internet munkahely elhelyezkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://kozpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr105810415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása