2014.02.15.
18:15

Írta: Kozpontban.hu

Való Világ 6 a manipulált világ…

Az elmúlt napok, hetek történései mellett nem mehetünk el csukott szemmel ami a Való Világ 6 szériáját illeti. Megtévesztés, nyilvános befolyásolás és ki tudja megannyi olcsó trükk a műsorszervezők részéről. De nézzük miről is van szó.

Sajnos az a helyzet, hogy a mostani széria már eddig is nagyon sokat ártott a VV brand-nek, a korábbi szériáknak, győzteseknek. Számos olyan megkérdőjelezhető szituáció fordult elő a mostani adássorozatban, amikor a csatorna alig leplezetten nyúlt bele a játékfolyamba. Akaratlanul is felmerül az emberben a kérdés, a játékosok teljesítménye, vagy a szerkesztők kegye, a stáb elképzelt “forgatókönyve” dönti-e el valójában ki meddig maradhat játékban. A korábbi szériákat is hasonló módon (esetleg finomabb módszerekkel) irányították, vagy csak most ennyire feltűnőek a beavatkozások?! És itt nem arról van szó, hogy a nézői szavazások eredménye valós-e. Az sem most, sem a korábbi szériákban nem volt transzparens, tehát nincs mód ennek megítélésére. Azonban egy-egy játékszituáció alig burkoltan irányított “megoldása” (lásd Simon ügy), az aránytalan, részrehajló büntetések (pólóletépés miatt “nézői döntésnek” álcázott kizárás vs. késsel való megfélemlítés miatt vicces “büntetés”), az online adások rendszeres elmaradása, követhetetlensége, szinte permanens megszakítása, a már-már hisztérikus, részrehajló műsorvezetői kommentárok az eddigi szériák alatt nem voltak, illetne ha voltak is, legalább a látszat fenntartására törekedtek.

A VV4-et, majd a VV5-öt is igen jelentős számú nézőközönség követte, voltak körükben fiatalok, idősek, egyszerű dolgozó emberek, értelmiségiek, akiket más-más okokból fogott meg az előző két széria. Szállóigék, viccek születtek, érdekes egyéniségek tűntek fel, baráti társaságok vitatkoztak a történéseken, lehetett nevetni és sírni, kinek-kinek értékítélete, szája íze, vérmérséklete szerint. Fontos volt, hogy a nézők megéljék a történések hitelességét, azt, hogy a valóságot (vagy legalább annak kifinomult illúzióját) láthassák. Ha színház is volt, amit láttunk, szórakoztató színház volt a javából. Kérem szépen, a VV6 ennek véget vetett, a sokszínű történés-kavalkád helyett, a passzivitás és agresszió nyugtalanító egyvelegét látjuk, a szellemesség helyett, ötlettelen, “filléres” poénokat, üres és kierőszakolt emberi kapcsolatokat, jóízű vigyor helyett vicsort. Nézzük hát a VV történelem legújabb időszakát – Gyúrós Józsi szavaival élve – a “hanyatlás” korát!

De itt álljunk is meg egy pillanatra ezzel a gondolatmenettel, s nézzünk pár tényt az elmúlt idők történéseiből.
A sok kifogásolható-irányított, vagy részben iránymutatott életszerűségnek még a csíráját sem mutató történetből van egy pár kiemelkedően bicskanyitogató is:
- Dávid kihívta Vikit . Nos ezután elszabadult a pokol, már ami Dávid lejáratását jelentette műsorvezetői befolyásolástól, és a Dávid szószólójának Auréliónak azonos neműekhez való vonzódásának feltárásáig egy betelefonáló részéről. Mindez a Belevaló Világ c műsorban hangzott el Béczi szájából, és egy idetelefonáló jólinformált személytől. Bár a Való V 6 a hagyományok szerint néha vulgárisan szókimondó, és megmondó-megmutató műsor, de mégsem engedhető az meg, hogy a sok vulgaritás között egyszer csak a néző azt vegye észre, hogy teljesen átverték, hiszen már nyíltan beleerőltetik a tudatát abba, hogy talán még meggyőződése ellenében szavazzon be, vagy ki versenyzőket.
A befolyásolás során pedig mindenféle mocskos médiaeszközt bevetnek a másik versenyző ellenében, ha az valamiért nem szimpi a műsor szerkesztői gárdájának. Ilyennel találkozhattunk, amikor Béczi szinte nyíltan lebuzizta Dávidot, utalásokkal Dávid vélt, vagy valós nemi identitására, vagy, amikor egy betelefonáló szintén nyílt, válogatás nélküli kifejezésekkel illette Dávid barátját, Auréliót, aki e betelefonáló szerint szintén homoszexuális lenne.
Úgy gondolom, hogy ezzel már a csatorna nagyon messzire engedte vérebeit az emberi tudatmódosítás véres ösvényén, hiszen mind Béczi, mind a betelefonáló nagy nyilvánosság előtt közölt olyan véleményt, mely alkalmas lehet állításaival a sértett személy becsületének csorbítására, illetve hitelének rontására. Amennyiben ugyanis a tényt, véleményt állító nem tudja bizonyítani, hogy állítása igaz, akkor bizony a Btk-ba ütköző, de magánvádas bűncselekményt követ el, ami akkor büntetendő, ha a sértett fél feljelentéssel él az ügyben.
A másik érdekesség, amikor LILU bejelentette, hogy egy hamisított applikáció miatt a szavazásnál kisebb gond merülhetett fel. Ilyen esetben azonnali hatállyal le kell(ett volna) állítani a szavazást, hiszen a szavazás tisztasága csorbát szenvedett.( Nem tudom, hová nézhetett ilyenkor a szavazás tisztaságának ellenőrzésével megbízott közjegyző, ha volt ilyen egyáltalán .)
A dolog egyébként azért kényes természetű, mert szintén a Btk-ba ütköző cselekménysort hajt végre, hiszen a szavazókat a hamis applikációval megtévesztették, s talán anyagi haszonszerzés is fennállhatott ezzel kapcsolatban, ez pedig már szinte teljes mértékű csalás, illetve annak minősített esete.
Az RTL Klub valahogy alaposan elbaltázta a 6. sorozatot, és talán már ennek így is kellett lennie, hiszen az első 5 sorozat csalásairól csak pletykák keringtek, illetve egy interjú kapcsán VV Anikó elmondta, valójában mi zajlott az ő idejében a kulisszák mögött.
Szavaiból egy mocskos, és végtelenül romlott, gátlástalan pénzhajhász banda fröcsögő, és hatalommániás zsarnoksága körvonalazódott, akik mindent megtesznek a nézettségért, de nem érdekli őket a nézők serege….
Tudom, semmi közöm hozzá, az RTL Klub nem az enyém, a műsorkészítés ördögi rafinériáját nem tudnám elsajátítani soha, de azért úgy érzem nem szabadna etikai megfontolásokat sutba dobni párszor tíz, vagy százmilliós reklámbevétel reményében. Ugyanis a néző, a publikum hamar elkapcsol ám, ha érzi, hogy hülyének nézik……

Hírek, sporthírek, politika, tudomány, celeb, az élet dolgai itt >>>

1 komment · 1 trackback

Címkék: való világ 6 vv aurélió vv dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://kozpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr525815916

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.17. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

billi 2014.02.19. 09:43:52

Csupa nagybetüs IGAZSÁG amit irtál,megalázó és irritáló az a csalás amivel Vikit visszaküldték. Két szavazás is volt elötte ahol torony magasan Viki volt a legunszinpatikusabb,egyedül több szavazatot kapott mint a többiek összesen. Két lehetőség van vagy akkor csaltak brutálisan vagy a párbaj alkalmával. EZ TÉNY!!!! Ilyen szinten hülyének nézni az embereket vérlázito,mit gondolnak ezt a müsort csak olyanok nézik mint akiket összeszedtek a villába.Hát már eggyel kevesebben mert én azóta messze elkerülöm ezt a csatornát is ,nemhogy a müsort.
süti beállítások módosítása