2014.03.18.
18:45

Írta: Kozpontban.hu

Hitler alteregói

Öt éve kutatjuk már Hitler lehetséges alteregóit, azt a kérdést feszegetve, valóban igazak lehetnek -e a legendák arról, miszerint Hitlert bizonyos esetekben teljesen rá hasonlító személy vagy személyek helyettesítették. Ebben az évben áprilisban lenne a Führer 125 éves, tehát igen kevés volt a reményünk, hogy amennyiben tényleg van alapja az alteregó legendáknak, még találunk legalább egy élő embert a hasonmásokból.

A hasonmások felhasználásának ötlete egyébként dr Karl Brandt nagy ötlete volt és ebben segítségére siettek Hitler közelében lévő orvosok – dr Theodor Morell, dr Ludwig Stumpfegger, dr Josef Mengele. Ennek érdekében a göttingeni titkos elitkórház egyik szárnyában kezdet el építkezni, hogy az alterego hadművelethez elegendő infrastruktúrával rendelkezzenek. – nyilatkozta Erika Morell, és folytatta:
Az első lépés Hitler külső megjelenéséhez teljesen hasonló vagy alkatilag, izom és csontrendszerében hasonlító és műtétileg alakítható férfiak megkeresése volt. Arra törekedtek, hogy korban és külsőleg is teljes egyezőséget mutató embert találjanak aki valóban Hitler hasonmása. A széleskörű, de titkos kutatómunka eredményeképpen találtak rá Erwin Targell (1896-1945) nevű cseh születésű ácsra, akinek szülei felvették a német állampolgárságot és Erwin már németként járta iskoláit Lipcsében, és kisértetiesen hasonlított már gyermekként is Adolf Hitlerre. Természetesen e hasonlóságot akkor még senki sem figyelte meg, hiszen a gyermek Hitler még nem volt oly hírhedt, mint amilyenné vált felnőtt korára. A kutatások kapcsán azonban Lipcsében felfigyeltek erre az ácsmesterre, akinek nemcsak az arcvonásai, a jellegzetes mimikái, a termete, de a hangja, hanglejtése is Hitleré volt. Bár nem viselt arcszőrzetet, de enélkül is látható volt a teljes hasonlóság, mintha ikrek lettek volna.

Targell Lipcsében alapított családot 1923-ban. Felesége Ursula Targell négy kislányt szült neki. Erwin Targell 1935-ben megismerkedett egy Gestapo ügynökkel, akivel jó barátságba keveredett és belépett a nemzetiszocialista munkáspártba, részt vett a párt nacionalista megmozdulásain, gyűlésein. 1936-ban egy éjszakába nyúló pártünnepély után Himmler, a Gestapo akkori vezetője utasítására Erwint egy zárt rendőrségi autóban minden értesítés nélkül elvitték Göttingenbe az ott létesített kórház titkos szárnyába. Ezt a létesítményt Ludwig Stumpfegger tervei alapján rendezték be olyan célzattal, hogy egyrészt Hitler alteregókat állítsanak elő, másrészt pedig, hogy kutató munkát is végezhessenek akár az agykutatás, akár a plasztikai sebészet terén.

Targellt tehát idehozták és személyesen Himmlerrel találkozott. Himmler elmondta neki, hogy Hitler alteregójaként kell szolgálnia a Birodalmat és elmagyarázta neki, hogy a következő időkben nem tarthatja a kapcsolatot sem a családjával, sem barátaival, ismerőseivel (Targell feleségének azt mondták, hogy férjét azon az éjszakán egy részeg csoport lelőtte, és meghalt. Később zárt koporsós temetést is rendezett neki a Nemzetiszocialista Párt és a feleségének havi apanázst fizettek 1944- ig). Targell előbb nemet mondott a felkérésre, majd a Gestapo módszereinek hatására öt nap múltán mindenbe beleegyezett. Megkezdődött Targell felkészítése a hitleri helyettesi feladatokra, ami azt jelentette, hogy napi 10 órában gyakoroltatták különböző hitleri szófordulatokra, mondatokra, Hitler viselkedési szokásaira, egyszóval mindenre, ami Hitlerré tehette őt. Annyira jól elsajátította Hitlert az alteregója, hogy amikor már a jellegzetes bajuszt is megnövesztette és frizuráját is olyanná alakították, nem volt aki meg tudta volna különböztetni őket egymástól.

A megkülönböztetés azonban fontos volt, hiszen Targell minden tekintetben teljes mértékben Hitlerré vált, azaz testére ugyanazon háborús sérülések nyomait operálták, ami az egyik heréjének eltávolításával is járt. Hogy mégis tudják, ki az álhitler, ezért Targell nyelvének alsó felébe egy végtelen szem jelet tetováltak. Targell felkészítése a feladatra mintegy egy teljes évig tartott, s ez idő alatt a göttingeni épületszárnyat csak akkor hagyhatta el és akkor is kisérőivel, mikor találkozott Hitlerrel, hogy tanulmányozhassa gesztikulálásait, hanglejtését, stb.

Természetesen mindezt szigorúan titkosan tehette meg. 1937-ben aztán már teljes jogú alteregóként élt, de teljesen elszigetelten Bezirkben. Ez a település Berlinhez közel fekszik és mivel itt volt a kancelláriának egy kastélya, melyet nem használtak csak irattárolásra, itt feltűnés nélkül lakhatott szigorú kísérőivel együtt Targell. Amikor kellett, akkor jelent meg Hitler helyett, természetesen alaposan felkészítve minden eshetőségre. Hitler aláírását, írását is teljes mértékben elsajátította és ezt annyira beleverték a személyiségébe, hogy amikor nem volt szolgálatban, akkor is Hitlerként kellett élnie, gondolkodnia, írnia, élnie. Jellemző, hogy az egyik koncentrációs táborból, egy Éva Braunhoz hasonlító, teljes névtelenségben lévő lengyel nőt hozatott neki Ludwig Stumpfegger, aki ekkor már különféle izom és csontátültetés kísérleteket végzett lengyel nőkön. És az álhitlernek e nővel kellett élnie éjjel nappal. Egyébként e nőt is teljesen felkészítették Éva Braun szerepének eljátszása érdekében. Mivel azonban nem teljesen hasonlított Braun kisasszonyra, ezért Stumpfegger doktor a testét átalakította egy közel fél évig tartó plasztikai műtétsorozattal. Így aztán, ha úgy kellett megjelenni, akkor Targell az ál Braunnal az oldalán szolgálta Führerét.

Információk szerint Stumpfegger az Éva Braunná alakítás után azzal az elmélettel lepte meg Hitler orvosát, hogy mi lenne, ha megpróbálnának még legalább négy-öt Führerre hasonlító hasonmást készíteni. Ki is választottak pár embert aki a testalkata okán alkalmas lehetett e feladatra és az egyik koncentrációs tábor kísérleti részlegén elkezdték az álhitlerek gyártását. Állítólag tizenhét rabbal kezdték a kísérleteket, ami részben plasztikai műtétekből állt, részben különböző hormoninjekciós kezelésekből, de a mentális felkészítési státuszig már csak hatan jutottak el. A többiek sajnos elhunytak szervezetük átépítése során egyrészt immunológiai, másrészt szeptikus problémák miatt. A megmaradt hat hitler utánzatból a legjobban sikerült hármat hagyták aztán életben és megkezdték különféle elektrosokkoló berendezésekkel az agyukban tárolt információ teljes törlését. A törlés után, mely mintegy két hónapig tartó lassú folyamat volt, ezek az emberek egy tudat és akarat nélküli élőlényekké változtak, akiket újra kellett tanítani minden életvitelre és viselkedésre, beszédre és gondolatra, valamint emlékekre is. Theodor Morell, és Karl Mengele voltak akik az agy állományában tárolt adatokat törölték és ők voltak akik beletöltötték az alteregók agyába a hitleri tudást és viselkedést. Mengele és Morell ugyanis rájöttek rengeteg emberkisérlet után, hogy az agy biokémiai vegyületek előállításával tárolja az emlékeket és a napi viselkedésmintákat, a tudást, az ösztönökön kívüli emberi viselkedést és az emlékeket. Sikerült kivonniuk és elemezniük ezen anyagokat és elkészítették a szintetikus emlékezet és a tudás koktélt, melyet közvetlenül az agy bizonyos területeibe juttatva azonnal a kívánt tudást és emléket hozták létre a páciensben.

Ezen kutatások eredményeképp a maradék három hitlermás mintegy két-három hét alatt teljesen felkészült Hitlerré vált. Annyira Hitlerekké váltak, hogy titkos lakóhelyükön – a flossenbürgi haláltábor mellett létesített tiszti szállás elkülönített szakaszán egymással is csak Hitlerként beszéltek, a régi énjüket ugyanis teljesen elvesztették.
A fő alteregó természetesen Targell volt, miután rajta alig kellett valamit plasztikázni és életszerűen alakította Hitlert oldalán az ál Éva Braunnal. A tartalék három alteregó csak végszükség esetén volt bevethető, például, ha Hitler ellen merénylet tervéről értesült a titkosszolgálat, és nem lehetett kivédeni sehogy. Egy ilyen alkalommal az egyik alteregót közvetlen közelről két wermacht katonának öltözött ellenálló géppisztoly sorozattal szinte kettévágta egy megbeszélés szünetében. Az álhitlert a beavatott személyi testőrgárda azonnal hordágyra tette már holtan és Hitler személyi kórházába vitték. Innen három napos lábadozás után viruló egészségben sétált ki -természetesen az igazi Hitler. Bár pár ember tudta csak, hogy Hitlernek vannak alteregói, de senki sem merte ezt nyilvánosan megvitatni senkivel.

1945-ben a teljes összeomlás napján Hitler és Éva Braun a bunkerrendszer egyik szobájába mentek meghalni, majd hitleri utasításra holttestüket el kellett égetni. Ezen a napon azonban nem Hitler és élettársa haltak meg, hanem Targell és az Éva Braunt helyettesítő lengyel nő, persze nem önszántukból. A helyiségben valóban ott volt az igazi Hitler és Éva Braun is, csakhogy ők innen az „öngyilkosság után, már átöltözve és maszkírozva a bunkerből kivezető földalatti, mintegy 20 km-es titkos folyosón jutottak ki egyik testőrgárdája asszisztálásával gépjárműveken. Innen aztán kalandos utakon jutottak el Argentínába ahol Éva Braun tudomásunk szerint 1949 ben tüdőbetegségben elhunyt. A többi alteregó is meghalt, mégpedig a lakhelyükként szolgáló koncentrációs tábor felszabadítása közben, mikor a tábor tiszti szállásának elkülönített részlegébe betérő katonák a Hitlerek láttán azonnal tüzet nyitottak és megölték őket, ahogyan az őreiket is.

E történetet a Venezuelában élő, ma 93 éves Erika Morell mesélte el. A hölgy Hitler személyi orvosának Theodor Morellnek volt a felesége. Morell 1938-ban vette el és 1948-ban bekövetkezett haláláig Németországban maradt. 1948-ban münsteri otthonából települt ki előbb Brazíliába, majd pár év múltán Venezuelába az Új mozgalom nevű titkos szervezet segítségével. Tulajdonképpen a hitleri bunkerben történteket testközelből élte át, mivel férje oldalán ott volt ő is az utolsó napon . Dr Morell készítette elő a leghitelesebb Hitler alteregó és hölgytársa utolsó útját, amennyiben az ételükbe kábítószert kevert, így könnyebb volt rábírni őket az öngyilkosságra is Hitlerék helyett.
Tudomásunk szerint a hölgy, Morell felesége mintegy négy hónapja hunyt el venezuelai otthonában.

Kozpontban.hu további hírek, események a nagyvilágból>>>

11 komment

Címkék: nagyvilág fikció hirek

A bejegyzés trackback címe:

https://kozpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr195868341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kosztarovics bácsi 2014.03.19. 16:59:01

Nem hiszem, hogy elmenekült volna.Az alteregók hihetők, de a 20km-es alagúton át való menekülés az nem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.19. 18:57:06

A memóriabeültetős rész tuti kamu. De az alteregós sztori természetesen elképzelhető.

Csii 2014.03.19. 19:08:51

Kamu szerintem ez az egesz.
Kiveszik a fel herejet, meg tetovaljak a nyelvet....
NE MAR :D

Horst 2014.03.19. 19:45:29

Bezirk nem egy helység neve, hanem németül körzet/kerület. egyébként meg nem értem, miért nem lehet egy hihetőbb sztorit találni, miért kell elragadtatni magunkat

2014.03.19. 21:29:55

A tény, miszerint voltak Hitler alteregók, teljes mértékben hihető. Egy valamire való titkosszolgálat mindenképpen meglépte ezt már akkor is, nemhogy a Gestapo.

Az elmenekülős sztori annyira nem életszerű, mivel egyrészt Hitler tudvalévően eléggé rossz egészségi állapotban volt (folyamatos fülzúgásban szenvedett, valószínűsíthetően az ellene elkövetett bombamerénylet utóhatásaként, folyamatos emésztési problémái voltak, Parkinson-kóros volt, emellett állítólag kokainista is, nem beszélve a pszichés betegségeiről), ami erősen befolyásolta volna további életét, másrészt a környezetéből elég sok tanú igazolta a halálát.
Harmadrészt megállapítottan neurotikus pszichopata volt, mely betegséggel a bujkálós életformát egészen biztosan nem bírta volna.

Ettől függetlenül, Hitler halálát a mai napig rejtélyek fedik, száz százalékosan soha nem bizonyították és publikálták. Ideje lenne már, hogy megnyíljanak azon titkosított levéltárak, melyek sok titokról fellebbenthetnék a fátylat.
Persze ha lejár a titkosítás, még mindig lehetnek olyan okok, melyek miatt azt esetlegesen meghosszabbítják, napi politikai érdekek miatt.

HgGina 2014.03.20. 02:13:30

Szánalmas helyesírás. Tipikus zindex-színvonal(talanság).

RavenLord 2014.03.20. 09:10:30

Ez az egész blog kamu, de nem értem mi a célja. Láthatóan komoly energiát ölnek kitalált történetek megírásába, amit szenzációs hírként tálalnak.Valami kísérlet, vagy mi? Azt nézik, hogy nyilvánvalóan hiteltelen kamu sztorikkal mire lehet vinni? Vagy ezzel akarnak forgalmat generálni?
Nézzétek már meg a google maps-en hova van bejelentve a szerkesztőség: 2769 Tápiószőlős, Kölcsey út 13. A semmi közepe...

Kozpontban.hu · http://kozpontban.hu 2014.03.20. 10:22:55

@RavenLord: Tisztelt Hozzászóló "Úri"ember!
Alias „Attila”!?

A blog üzemeltetője valóban Tápiószölösi címen található, az Ön fogalmai szerint a semmi közepén. Úgy érzem, valamiképpen eltájolta magát a semmi közepén kifejezés kapcsán, hiszen amennyiben a Magyarország térképét megtekintené, látná, hogy Tápiószőlős nem egy pusztaság közepén fekvő koszos kis falucska, ahová még az internet is csak négy pihenő után ér el. Egyébként a mai haladó világban mindegy, hogy valaki Tápiószőlősről, Pestről, New Yorkból, vagy az Északi Sarkról üzemel, mert az információ áramlása hála a modern technikáknak, nagyon gyors.
A Hitler alteregóiról szóló cikk, ahogyan minden más, történelemmel összefüggő visszaemlékezés alapú írás, természetesen nem kontrollálható teljes mértékben, különösen, ha a riportalany már nem él, ahogyan esetünkben sem. Megértem, hogy megpróbál, mint oknyomozó blog olvasó a dolgok mögé látni, de azt gondolom, alaposan eltévedt a blogok sűrűjében. Sem Ön, sem a cikk írója nem volt ott, amikor azokban a vérzivataros múlt századi 40-es évek dúltak, és amikor a cikk tárgyában történt dolgok elkövetésre kerültek. Éppen ezért nem lehet azt állítani, hogy kamu, és azt sem, hogy teljesen igaz a történet, hiszen sem pro, sem kontra nem lehet utólag már semmit sem bizonyítani. Az Ön elmélete alapján tulajdonképpen az utóbbi, mit egy 30-50 év históriái lehetnek csak igazak, mert azokat élő tanúk, és fizikai tárgyak bizonyíthatják, és a tapasztalás. Az ettől idősebb, régebben történt események pedig mind a kamu kategóriájába tartoznának? Ön ezt gondolja? Mert ez esetben semmi értelme nem lenne a történészek, az antropológusok, a régészek munkájának sem, nem beszélve a geológusokról, vagy a történelmi regények íróiról.
Ami megdöbbentő volt számomra a hozzászólásából, hogy szerkesztőségünk több írója által elkészített cikk esetében nem készített ilyen vehemens hozzászólást. ( Már ami a semmi közepén bejegyzett címre vonatkozik), illetve még egyszer sem volt Önnek olyan véleménye, hogy kamu cikkeket közlünk a nézettség emelése céljából. Az bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy e cikk a fikciók között került megjelenítésre, éppen azért, mert objektív okok miatt sajnos már nem tudjuk újra meginterjúvolni a riport alanyát, így nem is védheti meg magát az Ön vádjaitól. Minden esetre örülök annak, hogy Ön ennyire kritikus szemmel figyeli munkásságunkat, gondolom nagy rálátással, mivel talán magasabb platformon él, tevékenykedik, mint mi, alacsonyabb rendű másodpolgárok.

RavenLord 2014.03.20. 13:49:03

Kedves Központban.hu!
Őszintén szólva a semmi közepére vonatkozó megjegyzésemet csak azért szúrtam be a megjegyzésem végére, mert pontosan azt reméltem, hogy emiatt reagálni fog valaki. Természetesen semmi bajom nincs sem Tápiószőlőssel, sem azzal, hogy egy szerkesztőség oda van bejegyezve. Nem akartam ezzel megbántani senkit, ha mégis sikerült, akkor ezúton kérek elnézést.
Ami a lényeget illeti, néhány megjegyzést azért teszek. Nem kerülte el a figyelmemet, hogy az írás a fikció szekcióban jelent meg, sőt ezt észrevettem a korábbi, "Hitler még mindig él álnéven mert Mengele megállította az öregedését" témájú cikknél is észleltem. A fikció az ugye kitalált történet, így ezzel nincs is baj, csak nem kell azt a látszatot kelteni, mintha bármi köze lenne az igazsághoz. Legalábbis nekem az volt az érzésem, hogy ez a cikk valóságosnak próbál beállítani kitalált dolgokat, de ez már biztos az én hibám.
Nem tudom sajnos műfajilag besorolni azt hogy "történelemmel összefüggő visszaemlékezés alapú" írás. A történelemmel kapcsolatos témákban illik hiteles forrásokra hivatkozni, ami ebben az esetben Erika Morell nevő állítólag létező szemtanú. Ugye érzi, hogy ez így nevetséges? Van bármilyen olyan forrás, amiből látszik, hogy ez a hölgy létezik/létezett és az volt, akinek az írásban mondták és valóban nyilatkozott ebben a témában?
Ami egyébként nagyon zavaró ezek után, az az, hogy a portáljukon a valós hírek és a fikciót tartalmazó cikkek egyaránt előfordulnak, így egyes felületes olvasókban tovább erősítheti azt az érzetet, hogy valós információkat kapnak a portáltól.

Kozpontban.hu · http://kozpontban.hu 2014.03.20. 18:25:34

@RavenLord: Kedves RavenLord!

Viszont válaszát köszönöm, pár mondatban még reagálok erre is.
A történelemmel összefüggő visszaemlékezések alapján megvalósuló cikkek léteznek. Példának lehetne felhozni mondjuk Platon írásait az a korát megelőző évek, évezredek történéseiről, melyet tulajdonképpen teljes bizonyító erő soha nem támasztott alá, de mondhatnánk más olyan história írót, aki szintén csak leír eseménysorokat a korabeli legendákra hivatkozással. Hiszen honnan lehetnénk teljesen biztosak abban, hogy a Föld építményei közül talán a leghíresebbek, a piramisok valójában hogy épültek, mi célból, és kik voltak az építtetők, az építők? Nem tudjuk, csak néhány fennmaradt hieroglifa hiányos leírásából következtethetünk pár dologra. Vagy honnan lehetünk teljesen bizonyosak abban, hogy az a Biblia, melyet olvasunk Károli fordításában, azonos-e azzal az eredetileg összeállított, és az apostolok cselekedetei alapján, az ő leiratukból származó szöveggel? Egyáltalán honnan lehetünk abban is bizonyosak, hogy az apostolok emlékei a korból valóban a megtörténteket adják vissza? De példa lehet az első világháború történelme, vagy az 1848-49 es kor. Hiszen itt is csupán a történelemmel összefüggésben megírt visszaemlékezésekből lehet következtetni arra, mi történhetett nagy vonalakban, de az apróbb részletekről még találgatni sem nagyon lehet, hiszen nincs sem egy élő, és hiteles szemtanúnk, sem bármilyen felvételünk az eseményekről. Azt biztosan el tudja fogadni, hogy a náci Németország első vezetője körül lévő hatalommal rendelkező emberek egy csoportjának sikerült kimenekülni Dél Amerikába. Az sem elképzelhetetlen, hogy a korabeli holttest azonosítások még annyira gyerekcipőben jártak, hogy nem nagyon voltak megbízhatók, és az sem hihetetlen, hogy Hitlernek, és Éva Braunnak lehettek rájuk teljesen hasonlító, és felkészített hasonmásai, ahogyan pl. Sztálinnak is voltak ilyen emberei a Szovjetunióban.(És talán a mai vezető politikusoknak is vannak alteregói, akik helyettesítik őket néha). Soha nem lehet tehát teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy olyan történelmi esemény, amely a mi életünk előtti, illetve ami mondjuk a jellegénél fogva titkos, nem történt meg. Másik dolog a fikciók világa, ami sok esetben vitte már előre az emberiséget egy-egy probléma megoldásában, hiszen a kutatók is minden esetben fikciók, feltételezések mentén indulnak el munkájuk során. Persze ez nem éppen paralel a tájékoztatás fikcióival, de nem szabad elvetnünk a fikció k gondolkodásra serkentő hatását.
Nem kizárt, hogy a cikk alapját képező és már sajnos elhunyt Erika Morell, a néhai Theodor Morell felesége előrehaladott kora miatt nem pontosan emlékezett minden történésre, amiről tudomása volt, vagy nem minden általa ismert dolog volt teljesen igaz. Viszont Ő gondolom a legjobb indulattal viseltetve próbálta információmorzsáit átadni az utókor számára. És hogy miért nem mondta el már ezeket korábban, mondjuk a CNN televíziónak? Érdekes kérdés, és ezt a riport során feltették neki, s ő annyit válaszolt, hogy nem kívánta saját magát a náci vadászok céljának kitenni, valamint nem kívánta információit, mint szenzációt tálalni, legfőképpen pedig egyáltalán nem volt büszke arra, aminek tanúja lett oly sokszor a Führerrel kapcsolatban.
süti beállítások módosítása