2014.02.21.
23:35

Írta: Kozpontban.hu

Tankönyvbiznisz a javából

A minap olvastam, hogy a tankönyvkiadás államosítása miatt az eddigi mintegy 5 ezer féle tankönyv helyett már csak 500 féléből tudnak a pedagógusok rendelni. Ez azt jelenti, hogy az eddig bevezetett igen sok pénzbe került oktatási programok és segédprogramok eltűnnek és marad az általános, általános iskolai oktatási tananyag ( Ez is a költségharc egyik barikádja lenne ?).

Sok a vélemény  pro és kontra, vannak akik szerint nem lehet ugyanolyan színvonalú tankönyvből tanítani minden gyereket, hiába azonos a korcsoportjuk, mert pl egy elit iskola növendékei sokkal színvonalasabb oktatást igényelnek, mint a hátrányos helyzetű diákok. Ez egy ideig érthető diszkrimináció, de mondják már el az oktatásért felelős tisztviselők, hogy mi a fészkes fenéért viszik haza több százezres havi fizetésüket, ha ennek az anomáliának a megoldására nem is törekednek ?

Mert nem látszik más mint az, hogy a szegény hátrányos helyzetű családok gyermekei és a gazdag családok gyermekei közötti szakadék egyre csak mélyül, nagyobbodik és senki sem akar ezen változtatni. Talán egy új uralkodó nemesi osztályt akarnak kitermelni és egy jobbágyságot, akin már csak a kisebb műveltsége okán is tudnak majd uralkodni? Mi jön majd azután ?

A szegény ember gyermeke örüljön, ha írni-olvasni megtanulhat ? Mert lássuk be, nem azért tudnak többet a gazdagok gyerekei mert ők genetikailag okosabbak mint a szegények leszármazottai, hanem azért, mert olyan helyen laknak, ahol elit iskolába járhatnak, netán a szüleik bírják ezt pénzzel is.

Ki a felelős ezért ? Nem a szülők, nem bizony, bár akad elvétve példa arra is, hogy a lumpen életet élő szülő nem törődik gyermeke iskoláztatásával. A fő felelős az állami intézményrendszerben keresendő, abban a rendszerben, amely készpénznek veszi azt, hogy ahová születtél és amennyi vagyonod van, abban a kasztban élhetsz továbbra is.

A tankönyvkiadás nagy üzlet és jelenleg ezt az üzletet pár kiadó birtokolhatja, és ezek a vállalkozások minden bizonnyal a FIDESZ-hez közeli üzletemberek tulajdonát képezik. Az iskolák tankönyvekkel való ellátása azt jelenti, hogy több millió könyvet kellene nyomtatni pár hónap alatt, és ezeket el is kellene juttatni a megrendelőkhöz, és így a diákokhoz időben.

Most is vannak olyan iskolák, ahol még mindig nincs kiszállítva a  2013 szeptemberben pedig esedékessé vált tankönyvek mindegyike. Sebaj, mert egy idő után már utol éri magát a tankönyvnyomtatás, ha máshogyan nem  hát úgy, hogy az idő majd lekörözi őket.

A tankönyvbiznisz nagy nyereség lehet, és nem lennék meglepve, ha azt a hírt kapnánk hamarosan, hogy a tankönyvek nyomtatását, terjesztését végző cégek egy vagy két jobbos kézben összpontosulnak……

Nem is ezzel lenne a baj, hanem azzal hogy  4.500 féle tankönyvet megszüntettek erővel hatalmi szóval, minden egyeztetés nélkül ahogy a FIDESZ szokta. Pedig e 4.500 féle könyv lehet, hogy a szegényebb gyermekek, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását szolgálta . Így most természetesen nem szolgálja a felzárkóztatást semmi kiadvány.

A hátrányos helyzetű gyermekeknek ugyanis otthon nincs könyvtára, és a közelükben sem látnak ilyet, és nincs internet sem , ahonnan valamiképpen beszereznék azokat az ismeretanyagokat, melyeket egy gazdag családban felnövő gyermek beszerezhet. Tehát meg kellene tartani a felzárkóztató programokat, az azokhoz tartozó tankönyvekkel együtt, ha az államnak szüksége vagyon kiművelt emberfőkre !

Senki ne legyen azonban oly naív hogy azt gondolja, hogy az állam az egységesített tanrend miatt vezette be azt az 500 féle könyvet és szüntette meg azt a 4.500 félét. Nem bizony, az ok itt is a mérhetetlen kapzsiság, a nyerészkedés, mert itt is le lehet ám kapni a jóakarat álarcát a tisztelt urak orcáiról. Mivel a tanulói létszám közel azonos, azt az 500 féle tankönyvet ugyanolyan példányszámban kell nyomtatni, mint azelőtti években az 5.000 félét, csak már nem ugyanazok a kiadók adhatják e könyveket ki, mint régebben…….

Hírek, sporthírek, politika, tudomány, celeb, az élet dolgai itt >>>

1 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://kozpontban.blog.hu/api/trackback/id/tr665826315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

épészmérnök 2014.02.22. 17:14:09

Költői kérdéseid végére nem szükséges kérdőjelet tenni. Ezt akarják: uralkodó osztályt, és lebutított népet, amelyen uralkodhatnak.
süti beállítások módosítása